World Marathon Majors

Article 12

Det finns några riktigt stora maratonlopp att springa runt om i världen och de allra största ingår dessutom i tävlingen  World Maraton Majors. Totalt är det sex lopp som ingår i denna stortävling varje år och dessa är London Marathon, Berlin Marathon, New York City Marathon, Boston Marathon, Chicago Marathon samt Tokyo Marathon. Ett par extra lopp ingår dessutom i World Marathon Majors under vissa år, vilket dels är loppet i OS och dels loppet i VM i friidrott.

Under den pågående tävlingsperioden, vilken pågår i två år, gäller det för elitlöpare att samla på sig så mycket poäng som möjligt i varje maratontävling. Det fungerar som så att endast de fem högst placerade i varje lopp får poäng och fördelningen ser ut som följer:

1:a placering får 25 poäng.

2:a placering får 15 poäng.

3:e placering får 10 poäng.

4:e placering får 5 poäng.

5:e placering får 1 poäng.

Målet är att få så många poäng som möjligt och den slutliga vinnaren blir den som har den högsta poängen och vinsten är 500 000 USD. Här ska det dock noteras att det enbart är de fyra bästa resultaten som räknas.