Rätt utrustning för långdistansträning

För att kunna springa ett långlopp behöver du träna mycket och under lång tid. Kroppen måste successivt byggas upp; både kondition och muskler. Motsvarande gäller även psyket. Det kräver mycket för att mentalt klara av att springa i timme efter timme. Om du är intresserad av att springa ett långlopp måste du börja träna i tid och planera. Tack och lov finns det bra utrustning som kan hjälpa dig att nå målet.

Aktivitetsarmband

Införskaffa ett bra aktivitetsarmband som mäter både puls, längd, steg och kalorier. Många aktivitetsarmband kan du också koppla ihop med en app och sedan ha all data i mobilen – suveränt!

Ett aktivitetsarmband hjälper dig inte bara att se hur du utvecklas fysiskt, utan är också en mental hjälp. Att se hur siffror förändras – att i nutid ute på springturen inse att du sprungit favoritsträckan snabbare än tidigare – är en viktigt faktor för motivationen. Den ger dig också en möjlighet att analysera träningen: när presterar du bäst? Är du övertränad och behöver lägga in mer återhämtning? Genom att kunna analysera datan som per automatik införs i aktivitetsarmbandet, får du möjlighet att analysera och förbättra dina resultat. Aktivitetsarmbanden är ju också snygga!

Att synas i mörkret

Om du har körkort vet du precis hur det är: plötsligt är det en person bredvid vägen som du inte har sett. Vi vet också hur det är att vara personen: vi tror att vi syns väl och att vår lilla reflex på träningsbyxorna lyser upp tillräckligt mycket. Om du springer mycket på kvällar bör du alltid ha reflexväst. Det duger med en billig reflexväst som du kan köpa i mataffären – du syns väl. Men, de fladdrar och stör. Ett bättre tips är att köpa en reflexjacka. Det finns många snygga reflexjackor i sportmodell i alla prisklasser. Investera i att synas.

Om du springer i skogen eller på landsvägar med gropar, kan det vara klokt att också ha pannlampa – ja, de kan störa, men de ger dig möjlighet att se var du sätter ner fötterna.

Tänk också på att det inte måste vara mörkt för att en reflexjacka ska vara nödvändig; en mulen eftermiddag kan också innebära dålig sikt för en bilist.

För att fötter och kropp ska må bra behöver du kvalitativa skor. Den viktigaste utrustningen för en löpare är skorna. Om din undertröja kommer från ett varuhus, eller en onlineaffär med specialutrustning påverkar bara lite, men om dina skor är gamla eller av dålig kvalitet påverkar det inte bara din löpning, utan hela din kropp.

Investera i bra skor och tänk på att du kan behöva ha flera par löparskor om du springer mycket. Det är även skillnad på att löpa sommartid och vintertid. Införskaffa bra löparskor med bra grepp för att springa vintertid. Om du löper med dåligt grepp kommer du nämligen inte bara riskera att halka, utan också springa och spänna dig.

Lycka till med löpträningen inför de stora loppen!