Långdistanslöpning som lagarbete

En japansk författare vid namn Haruki Murakami skrev en bok om hur han tränade inför New York maraton. Alla som älskar att springa borde läsa den. Vi ska inte avslöja mer om den här men vi kan rekommendera den varmt. Om ni inte litar på vårt omdöme finns det tusentals positiva recensioner av den på nätet. Den har blivit något av en kultbok och bibel för dem som har fastnat för långdistanslöpningens stora lockelse.

Vad är det då med löpningen som lockar så mycket? För många är det som en form av meditation. Man bara springer och springer och allt annat faller bort. Det är en väldigt lättillgänglig motionsform, det enda man behöver är lite träningskläder och ett par skor som inte hunnit bli för gamla då skor och i synnerhet joggingskor kommer sluta skydda fötterna från stötar när gummit blivit för gammalt. Det är också lätt att ansluta sig till jogginglag. Sådana ser man nuförtiden allt oftare i storstäderna. För många är det en hjälp att man gör saker tillsammans. Detta ska vi komma tillbaka till strax, om än i lite annan form.

Det finns som bekant många olika typer av långdistanslöpning, men den mest kända måste ändå sägas vara maraton. Maratons historia är i sig kul att läsa om. Det går tillbaka hela vägen till antikens Grekland. Kanske kommer en oinvigd i “löparklubben” dras med och inspireras till att själv springa om hen läser historien. I kombination med Murakamis roman kommer relationen vara satt i sten.

Ifall ni inte vill springa själva men har en kompis eller familjemedlem som vill göra det, finns det många sätt att sätta ihop ett team. Man kan tänka att det är lite om ett Formel 1-race, där bilen med jämna mellanrum måste åka av vid sidan och bli servad av sitt team. Att göra springandet och tävlingen till ett lagarbete gör inte bara det hela roligare utan förbättrar ofta även den springandes prestation. Vem sporras inte av att veta att det finns ett helt lag av personer som håller på en? Att då och då under löpningens gång se ett bekant ansikte som vill att man ska fortsätta. Inte minst är det ett sätt att förstärka vänskaps- och familjeband samt ge alla inblandade ett häftigt minne för livet. “Minns du när vi så att säga vann Stockholms maraton tillsammans? Det var tider det.”

Så om ni väljer att vara i publiken och vill försöka koordinera er insats för att få er lagkamrat att vinna, kan det vara till hjälp att hyra en komradio i Stockholm, förutsatt att det är där ert valda maraton äger rum. Då kan ni hålla reda på var alla är ännu snabbare och med större tillförlitlighet än med vanliga mobiltelefoner, vilkas nät ofta blir överbelastade då stora folkmassor samlas på en och samma plats, som ju är fallet med maror.