Helsingborg Marathon – Sveriges näst största maratonlopp

Article 14

Ett av Sveriges mest älskade maratonlopp är Helsingborg Marathon och det är kanske inte så förvånande. Loppet går nämligen genom många av Helsingborgs vackraste delar och närheten till havet bidrar ytterligare till den härliga upplevelsen.

Det var år 2014 som det första Helsingborg Marathon genomfördes och sedan dess har detta maraton arrangerats varje år. Bakom arrangemanget står männen Simon Wikstrand och Andreas Gartmyr och de fina recensionerna på Helsingborg Marathons Facebook-sida ger en hint om hur mycket löparna faktiskt uppskattar tävlingen. Totalt kan 2000 löpare deltaga i loppet och antalet professionella löpare är riktigt stort, vilket gör Helsingborg Marathon till Sveriges näst största maraton.

Helsingborg Marathon hålls vanligen under sensommaren eller tidiga hösten. Starten går vid Sundstorget och eftersom Helsingborgs centrum är ganska litet så får löparna se mycket av Helsingborgs andra delar. Detta maraton går exempelvis till småbåtshamnen i Råå, mot naturreservatet Ättekulla och vidare till Ramlösa Brunnspark liksom grönområdet Jordbodalen. Banan bjuder även på sevärdheter som Helsingborg Arena, den urgamla borgen Kärnan liksom kungaslottet Sofiero med dess vackra park. Målgången sker slutligen vid Gröningen, som är den gröna ytan som ligger längs med strandpromenaden i Helsingborg, och efterfesten sker på piren i detta område.