Blir långsammare ju äldre du blir

Du har kanske alltid älskat att löpa och varit snabb, men har upptäckt att det blir allt svårare att fortsätta vara lika snabb. Det är konstaterat att i och med att åldern ökar så minskas den fysiska kapaciteten. Anledningarna kan vara många, men vanligtvis så hänger det ihop med att du har ett mer stillasittande liv, fått ett ökat energiintag och att det tar längre tid för dig att återhämta dig.

Självklart så är detta individuellt och skiljer sig från person till person. Oavsett hur vältränad du är kommer det biologiska åldrandet ta ut sin rätt förr eller senare, vilket påverkar din prestationsförmåga. Löpning är en riktigt bra träningsform både för ung som gammal.

Det gäller bara se till att du anpassar intensiteten och träningsmängden efter kroppens förmåga att kunna återhämta sig efter dina löppass, eftersom din återhämtningsförmåga blir sämre när du blir äldre. Springer du ett maraton kan det var bra att passa på och stanna och ta sig flera pappersmuggar med tryck innehållande dryck, vilket gör att du hinner återhämta dig lite innan du fortsätter och springer.

Varför springer du långsammare?

Det finns tre olika faktorer som spelar roll, speciellt när det gäller uthållighetsidrott och prestationer. Det är:

  • Arbetsekonomi (löpekonomi)
  • Laktattröskel
  • Maximal syreupptagningsförmåga VO2 max

Din laktattröskel och löpekonomi påverkas inte av att du blir äldre, men däremot gör din maximala syreupptagningsförmåga det. Förmågan att uppta syre sjunker med cirka 10 % per tionde år efter att du har blivit 30 år. Detta anses vara största orsakerna till förmågan att prestera sjunker ju äldre du blir inom just uthållighetsidrotter.

Återhämtningen – Varför längre tid?

Det är så att din maxpuls kommer sjunka och ditt hjärtas slagkraft minskar ju äldre du blir. Hjärtat kommer då inte kunna pumpa runt blodet lika mycket som tidigare. Dessutom minskar musklernas syreupptag och det beror på att musklernas blodkärl inte helt enkelt klarar av att tillföra lika mycket syre till dina muskler som innan. Dessa två faktorer betyder att din kropp behöver längre tid för återhämtning. Tar du även med aspekten att när du blir äldre så behöver du ha fler vilodagar. Du tränar lika ofta och hårt som när du var yngre, vilket också sätter sina spår när det kommer till prestationerna när du springer.

Aldrig för sent!

Du behöver inte vara ledsen över att du inte har kommit igång med träning. I olika studier har det visat sig att det är bra att röra på sig fast du inte är pur ung längre. Din kondition och muskelstryka förbättras. Åldern har faktiskt inget hinder för att ge effekt av träning. Fysiska aktiviteter som exempelvis löpning eller andra uthållighetsidrotter ser till att höja din livkvalitet, bromsar, ökar välbefinnandet och framför allt får du bättre humör.