Tävla i London Marathon

Article 11

Det finns flera stora maratonlopp att välja mellan om du är intresserad av att springa ett maraton utanför Sveriges gränser. Ett av de allra största loppen är London Marathon eller Virgin Money London Marathon som det numera kallas sedan Richard Branson bank Virgin Money gått in som huvudsponsor.

Som namnet föreslår så genomförs London Marthon i den brittiska huvudstaden och banan går genom Londons mest centrala delar. I stort kan det sägas att den följer Themsen på båda sidor, med utgångspunkt vid Blackheath och med målgång på den pampiga gatan The Mall. För den som inte har full koll på Londons geografi kan nämnas att Blackheath tillhör Greenwich och ligger söder om Themsen åt det östra hållet och att The Mall hittas mellan Buckingham Palace och Trafalgar Square. Hela banan är väldigt platt.

London Marathon har arrangerats sedan 1981 och som ett av loppen i kuppen World Marathon Majors så drar det löpare från hela världen. Det hålls under våren varje år och deltagarantalet brukar ligga någonstans runt 30000 – 40000 och därtill drar eventet en enorm publik som kantar Londons gator. Förutom elitlöpare och amatörer finns det även lopp för rullstolsbundna såväl som för barn.