Löpa utomlands

Att löpa är inte bara bra för hälsan utan det ger också mycket gemenskap och en möjlighet att se nya ställen, både i naturen, i svenska städer och utomlands. Idag har löpning närmast blivit en folkrörelse särskilt tack vare att det finns många motionslopp på kortare distanser. Det är många som under vinter tränar till vårens årliga lopp som arrangeras runt om i landet. Det finns också olika lopp under sommaren och hösten, som t.ex. Nacka halvmaraton.

När man under flera året hunnit springa sig igenom de lopp på hemmaplan som finns i ens klass, börjar man titta utomlands. Man hör om personer som sprungit New York maraton eller ett långlopp uppe på Islands vidder. Tanken gror och blir till en dröm.

Planera

Det första som man behöver göra för att delta i ett lopp utomlands är att ta reda på hur man ska kvalificera sig. Dess värre är det inte så enkelt att man bara kan gå in på en hemsida för ett stort lopp i t.ex. London eller Berlin, anmäla sig där, ta fram kreditkortet och betala. Många lopp kräver att man har kvalificerat sig. Det fina med löpning är att alla, i teorin, kan kvalificera sig: springa de lopp och inom den tid som krävs hemma i Sverige. I praktiken är det förstås svårare men det finns olika slags lopp och ett motionslopp för vanliga motionärer i t.ex. London kräver inte att man ska vara fullblodslöpare.

Hitta sällskap

Det blir både lättare att loppet verkligen blir av och också roligare och billigare om man hittar någon att åka med. Ni behöver inte ens anmäla er till samma klass om det finns flera klasser. Men tanken på att åka tillsammans med någon, att inte gå ensam till loppet utan att ha någon att både följas åt dit och sedan umgås med efter loppet gör allt mycket lättare.

Oavsett om det är Stockholm maraton, ett lopp i New York eller uppe i fjällen vill man ha koll på sträckan som ska löpas. En ny väg känns alltid längre än en väg som man känner till. För att förbereda sig kan man ”gå” banan med Googlemap och street view. Det bästa är ändå att åka ett par dagar innan loppet och gå delar av banan. Är det ett längre lopp kan man privatleasa en bil och köra sträckan. Om det är ett lopp i fjällen eller ute i naturen kan man köra bil så långt som möjligt då får man i alla fall en känsla för naturen och viktiga vägmärken att hålla utkik efter.

Är det ett mindre lopp kan man vara ute i normal tid men är det ett stort lopp med tiotusentals deltagare bör man boka både biljetter och hotell i tid. Det är inte bara deltagare som ska bo på platsen utan många gånger följer en parter eller hela familjen med och tittar. Ibland kan man också hitta rabatter på flyg och hotell när man anmäler sig till loppet.