Marathon

Marathon är en disciplin inom långdistanslöpning där löparna springer 42 195 meter. Enligt historien, som egentligen är en myt, sprang den grekiske soldaten Feidippedes år 490 före Kristus från staden Marathon marathon som är belägen på Attika-halvön till Aten för att förmedla budskapet att den grekiska armén hade besegrat perserna. För att förhindra att persiska flottan skulle inta Aten från havet “sprang” sedan den grekiska armén till Aten för att skydda staden från att intas av den. Marathon som är en olympisk löpgren springs sedan år 1924 på distansen 42 195 meter men landvägen mellan Marathon och Aten är endast drygt 35 kilometer. I marathon tävlas det i särskilda klasser för såväl män som kvinnor. Flera av världens stora städer, t.ex. London, New York, Berlin, Stockholm, Paris, Chicago och Boston, arrangerar årligen Marathon som har ett stort publikt intresse. I Stockholm deltar ca 20 000 personer. I Sverige arrangeras det sammantaget ca 20 lopp per år, antalet deltagare varierar mellan 100-500 per lopp. Maraton utövas både på elitnivå och som amatörsport. Det anordnas även tävlingar på halva distansen som kallas för “halv-mara”, t.ex. Göteborgsvarvet som är en s.k. klassiker. Världsrekordet i marathon är för närvarande 2 timmar 1 minut och 39 sekunder. Rekordet sattes den 18 september 2018 av kenyanen Eliud Kipchoge vid Berlin Marathon världsrekord. Det svenska rekordet innehas av Kjell-Erik Ståhl som sprang på 2 timmar 10 minuter och 38 sekunder år 1983.

Att tänka på när du ska löpa ett Marathon

Att vara ute i skog och natur kombinerat med nyttan av att träna har gjort löpning till en av våra mest populära motionsidrotter. Det enda som behövs förutom engagemang och vilja är att par bra löparskor, träningsbyxor till exempel adidas byxor, t-shirt samt mössa, handskar och tröja när det är lite kallare ute. Det är ofta bra att ha med sig en klocka eller använda sin mobiltelefon för att mäta sträcka och tid. Det är en bra motivationshöjare att analysera sina träningsrundor och tider för att se sin egen utvecklingskurva. Motionsspår finns enkelt att tillgå och träningen kan även ske längs vägar och stigar eller på friidrottsarenor. Ofta blir träningen roligare om flera tränar samtidigt. För många är målet att en gång i livet springa ett maratonlopp och det krävs gedigen träning för att klara av det. Att anpassa träningen till sin egen status och förmåga och att successivt utöka träningen är viktigt för att kroppen ska klara av de påfrestningar som görs under ett maratonlopp. Förutom kontinuerlig träning under längre tid är det viktigt att tänka på att äta näringsriktig kost som förberedelse inför loppet. Vidare är det viktigt att vätskebalansen är under kontroll samt att vatten intas under loppets gång. För många blir långdistanslöpning en livsstil och det har till och med utvecklats en turism inriktat på löpning. marathonturism.