Förbered dig inför maratonloppet

Oavsett om man har sprungit länge eller är total nybörjare så krävs det en hel del förberedelser inför ett lopp. Det handlar inte bara om att orka, utan också att mentalt förbereda sig, vara klädd rätt och att göra sin anmälan i tid. Inget blir ju så snopet som att träna i månader och komma utrustad till tänderna bara för att upptäcka att man glömt att betala sin anmälningsavgift och därmed inte få vara med.

Här följer några tips att följa om du vill springa ett lopp, både vad gäller den fysiska träningen men också vissa praktikaliteter, som utrustning och förslag på lopp och hur man håller motivationen på topp.

Korrekt klädd

Att vara korrekt klädd för löpning handlar inte om att vara snygg eller att ha vissa märkeskläder och det finns verkligen ingen etikett när det kommer till löpning. Vill du springa klädd som Ronald McDonald så för all del gör det. Räkna inte med några bra resultat, men en rejäl knä-värk efteråt, för att inte tala om alla coulrofobiker som du skrämt halvt ihjäl. Men tillåtet, det är det!

Den bästa löp-klädseln är sådant som smiter åt då det dels känns skönt för löparen men också dels fungerar aerodynamiskt och därmed inte ger motstånd. Hos Gorilla sports kan du hitta ett stort urval av snygga och bra löparkläder som hjälper dig att få de optimala resultaten. Viktigast av allt är att ha ett par bra löparskor och om det är någonting du skall satsa på så är det dem!

Lägg upp en träningsplan

En halvmara eller ett maratonlopp innebär att man kommer att utsätta sin kropp för en extrem fysisk utmaning och man bör börja träningen långt i förväg. Att lägga upp en realistisk och genomtänkt träningsplan är A och O inte bara för att lyckas genomföra loppet utan också göra det med hälsan i behåll. Schemat bör innehålla olika typer av löpträning, till exempel längre sträckor och intervallpass liksom vilodagar så att kroppen får återhämta sig ordentligt.

Fysisk och mental styrka

För att hålla motivationen på topp kan man ta till flera olika metoder. Musik, till exempel, är ett utomordentligt sätt att både hålla löptakten men också jävlar anammat och det finns även bra löparappar som hjälper till. Medan vissa appar fokuserar på själva träningen innehåller andra mer fantasifulla saker som zombiejakter eller gömda Pokemons, men de är alla utformade för att hålla igång motivationen.

Glöm inte anmälan

Alla lopp kräver att man gör en anmälan i tid och det finns ofta en anmälningsavgift som skall vara inbetalad innan ett utsatt datum. Genom att följa löparkalenden

kan du se vilka lopp som arrangerats under det kommande året. Olika lopp har också olika krav så se till att du till exempel anmäler dig till rätt åldersgrupp, tävlingskategori och prestationsnivå.