Bombdåden under Boston Marathon

Article 13

Boston Marathon är i själva verket världens äldsta maraton, då det har sprungits årligen sedan 1897 och än idag drar det mängder av löpare till sig. Loppet hålls alltid på den amerikanska helgdagen Patriots’ Day som hålls till minne av slagen som inledde det amerikanska frihetskriget. Anmälningsantalet brukar ligga någonstans runt 30000 personer och loppet ingår i World Marathon Majors.

Sedan bombdåden under Boston Marathon 2013 är det nog många som får rysningar av blotta tanken på att springa ett maraton i Boston. Attentatet utfördes av de två bröderna Tamerlan Tsarjanev och Dzjochar Tsarjanev, där den förste avled efter en eldstrid med polis och där den andre slutligen kom att dömas till döden för attentatet. Totalt avled fem personer till följd av bomberna och flera hundra uppges ha skadats.

Själva bombdådet inträffade under eftermiddagen 15 april 2013 och totalt var det två hemmagjorda bomber gömda ryggsäckar som utlöstes, även om det fanns rapporter om fler bomber till en början. Tack vare övervakningskameror fick polisen en bild av de misstänkta och tre dagar efter dåden var polisen de båda bröderna på spåren. Motivet för bombdåden sägs ha varit USA:s krig i Irak och Afghanistan.