Bli en proffslöpare

Article 9

Så du har siktet inställt på att bli en riktigt duktig löpare? Kanske vill du krossa alla dina tidigare maratontider eller så kanske du tävlar mot någon annan? Möjligtvis är du fortfarande en nybörjare som ännu inte har genomfört ditt första maratonlopp men ändå vet att det är långdistanslöpning som du vill syssla med? Vad du än har för motivering för att ta din löpning till nästa nivå så följer här några tips på vägen. Dessa förutsätter dock att du redan har koll på hur du tränar inför ett maraton, såsom implementeringen av långpass och liknande träningsupplägg.

Träna på alternativa ställen
Att springa på plana underlag såsom vägar är relativt enkelt. Det kanske inte känns så från första början men om du någon gång har givit dig ut på en löprunda off-trail så blev du gissningsvis ganska slutkörd på kort tid. Det här är jättebra och något som du kan dra nytta av, men det beror förstås mycket på hurdant underlaget är och på hur pass kuperad terrängen är. Genom att lägga in löppass i terräng och i backar kan du nämligen stärka din kropp på rekordfart. Det är högst troligt att det känns riktigt tufft under träningspassen och att du får känslan av att du inte riktigt kommer någonstans med din träning. Det bygger dock uthållighet som aldrig förr, så med den här typen av träning i ryggsäcken kommer dina framtida maraton att gå mycket lättare.

Träna med fart
Om du vill bli en proffslöpare så måste du kunna springa snabbt och detta uppnår du genom att träna snabba pass. Det finns lite olika sätt att göra detta på och det är aldrig fel att variera de olika träningsuppläggen. Vissa träningspass bör du springa i den fart som du planerar att hålla under dina maratontävlingar. På så vis ger du din kropp chansen att lära sig hantera en hög hastighet under lång tid och dessutom får självförtroendet sig skjuts när du vet att du klarar av en sådan belastning.

Andra träningspass bör vara kortare men hållas i ett ännu högre tempo och här ska du alltså springa så snabbt som du orkar. Ett bra sätt att träna upp hastigheten är att köra någon typ av intervallträning, vilket ju innebär att du springer snabbare under vissa delar av sträckan och sedan varvar detta med lite långsammare perioder.