Mental träning för löpare

Article 8

Det kan vara riktigt tufft att springa maraton. Vissa bitar går löpningen som en dans medan andra är så smärtsamma eller långtråkiga att du helst vill lägga av. För att bli en bra maratonlöpare – eller en löpare som springer mer än ett maraton – krävs en del mental träning. En del tränar medvetet detta medan andra snarare är mentalt tuffa från första början. Du vet förmodligen själv vilken kategori som du faller i. Sajten Runner’s World ger bra tips på hur du stärker ditt pannben och här kommer några av dessa i korthet.

Lämna de tekniska prylarna hemma
Att använda tekniska prylar under löpträning kan vara suveränt för att förbättra resultaten men åtminstone en nackdel för de dock med sig och det är att löpare tenderar att lyssna mer på sina prylar än på vad deras kroppar faktiskt säger. Pulsklockan kanske visar att du har en helt okej puls och inte borde känna dig trött medan kroppen faktiskt känns helt slutkörd. Om du bestämmer dig för att ignorera kroppens signaler och istället lyssna på pulsklockan så kan maratonträning bli nästintill outhärdlig i längden. Genom att lyssna på din kropp så ger du dig själv chansen att dra i handbromsen om du skulle vara på gränsen till utmattning eller skada.

Misströsta inte
All träning handlar om långa träningsperioder där det inte händer så mycket och löpning är inget undantag. För den som inte är tillräckligt motiverad är det lätt att hamna i en situation där allting känns tungt och här ska du komma ihåg att det är svårt att förbli motiverad under en längre tid. En strategi för att klara sig igenom de här perioderna är att alltid fokusera på det positiva och inte bry sig så mycket om det negativa. Det spelar ingen större roll om passet gick dåligt idag, du får helt enkelt klappa dig på ryggen för att du faktiskt genomförde det och planera inför nästa löppass.

Använd affirmationer
En affirmation är en slags inre bild där du till exempel ser dig själv utföra det du vill utföra. I detta fallet vill du förmodligen se dig själv ta dig igenom ditt maraton utan några större besvär och sedan springa över mållinjen i ett glädjerus. En del kan tycka att sådana här strategier är löjliga men de kan faktiskt vara väldigt effektfulla och exempelvis finns det data som visar att om en maratonlöpare förväntar sig att krafterna ska ta slut under loppet så är risken stor att detta faktiskt händer. Det blir alltså en slags självuppfyllande profetia.