Så undviker du vätskebrist vid maratonlöpning

En av de allra vanligaste frågorna som nybörjare ställer när det gäller maraton är hur mycket de bör dricka. Alla vet att vätska är otroligt viktigt för att kroppen ska orka med att springa i timtal men exakt hur mycket som krävs kan vara svårt att svara på. Dessutom behövs mer än bara vatten – du behöver nämligen också fylla på med de mineraler som förbrukas och svettas ut under loppet. Här följer några tips på vägen.

Lyssna på din kropp
Först och främst ska det sägas att det är många faktorer som spelar in för hur mycket vätska som du behöver under ditt maratonlopp. Inte minst vädret spelar en stor roll, där till exempel värme innebär att du svettas mer än vad du gör under kyliga dagar. Det allra bästa sättet för dig att komma underfund med hur mycket vätska du behöver är att känna in din egen kropp. Om du är törstig så bör du dricka men om du inte är törstig så bör du undvika att bälja i dig litervis med vatten. Din kropp har för det mesta en mycket bättre koll på situationen i kroppen än vad du själv har.

Om det är ditt första maratonlopp så är det inte säkert att du har koll på hur din kropp reagerar på olika typer av drycker och olika tidpunkter för ditt vätskeintag. Det är inget konstigt med detta så förvänta dig inte att du ska göra allting rätt. Ju fler maraton som du springer, desto bättre kommer du lära känna din kropp och desto smartare vätskestrategi kommer du kunna lägga upp.

Drick försiktigt innan loppet
En del får för sig att fylla på med mycket vatten innan loppet men detta är inte alltid en god idé. Visst kan du behöva fylla på vatten men risken är stor att du får i dig alldeles för mycket vätska som skvalpar runt i kroppen medan du springer ditt lopp, vilket både kan göra dig långsammare och vara ganska obekvämt. Återigen är svaret att lyssna på din egen kropp och dricka när du faktiskt är törstig. Det kan istället vara bättre att fylla på med vätska under loppets gång och att då dricka lite i taget.

Drycker att föredra
När det kommer till typen av vätska så går det ofta bra med det mesta. Alkohol är förstås svartlistat då det bland annat är kraftigt uttorkande men för övrigt brukar det fungera bra med vatten, te, kaffe, saft, mjölk liksom andra drycker. Under själva loppet kan det ibland vara nödvändigt att intaga någon typ av dryck som innehåller extra mineraler och då framförallt kalium och natrium eftersom dessa snabbt går åt. Det är här som sportdrycker är ett bra hjälpmedel, eftersom de är gjorda för att tillgodose det här behovet. Den som hellre nöjer sig med vanligt vatten bör se till att få i sig ordentligt med salter via kosten när loppet väl är avklarat.