Mot ditt första maraton

Article 1

Så du har börjat fundera på att springa maraton? Kanske har du redan anmält dig till ett lopp? Då känner du förhoppningsvis förväntan och kanske lite pirr i magen inför det stundande loppet. Att springa maraton är en bra utmaning för kropp såväl som huvud. Känslan av att ha klarat av ett maraton är obeskrivlig men som du säkerligen förstår så är vägen dit ofta lång. Det gäller att ha gott om tid på sig, att vara disciplinerad och att ta det lugnt. Här är tre tips som gör din väg mot ditt maraton lite lättare.

1. Låt det ta tid
Rom byggdes inte på en dag och det kommer inte heller din kondition att göra. Om du är otränad så bör du se till att du har gott om tid på dig att bygga upp konditionen, gärna många månader. Att stressa med maratonträning är ingen god idé för även om du kan bygga muskler snabbt så tar det tid för senor och ligament att hänga med i utvecklingen. Med en långsammare utvecklingsbana så låter du däremot kroppen få gott om tid på sig att klara av det stundande loppet och på så vis får du förhoppningsvis förbli skadefri.

2. Var disciplinerad
Som du säkert förstår så kan du inte få de resultat som du vill ha om du inte lägger ner arbetet som krävs för att nå dem. Det gäller därmed att vara disciplinerad och att träna så som du har tänkt dig. Att hoppa över ett träningspass någon gång ibland gör förmodligen ingen större skillnad men låt det inte bli till en vana. Många blivande maratonlöpare tränar ungefär 3 – 4 gånger per vecka och det finns gott om bra träningsscheman att följa, exempelvis på marathon.se, om du själv är osäker på hur du ska lägga upp träningen.

3. Glöm inte långpassen
Maratonträning handlar mycket om att springa kortare distanser men det är under de långa passen som du lär din kropp att anpassa sig till maratonlöpning. Utan långpassen så kommer ditt stundande maratonlopp att bli väldigt tungt, vilket helt enkelt beror på att din kropp inte är van vid att springa så länge. Det enda som krävs av dig under ett långpass är att du faktiskt genomför det men däremot behöver det absolut inte gå särskilt snabbt.