När distansen för maraton förlängdes

Article 2

Den enträgne maratonlöparen vet att ett maraton alltid 42195 meter långt men den här sträckan har faktiskt inte alltid varit en självklarhet. En gång i tiden var det nämligen som så att maratonloppen kunde variera i längd och det fanns alltså inget standardiserat mått på loppen. De allra flesta maratonloppen hamnade dock ganska nära varandra, där en del kunde vara så korta som runt 40 km medan andra kunde nå distanser om cirka 43 km.

Ändringen av de varierande distanserna skedde år 1908 när London höll i OS. För Storbritannien var maratonsträckan vanligen 26 miles vid denna tid, vilket är detsamma som 41843 meter, men just det här året skulle en förändring komma att ske. Loppet var planerat att gå mellan det berömda slottet Windsor Castle och stadion White City Stadium – en sträcka som mycket riktigt var 26 miles. De ansvariga för arrangemanget önskade dock att mållinjen skulle vara placerad precis framför den kungliga logen på stadion, vilket fick till följd att hela loppet förlängdes med 352 meter. Många undrar här varför arrangörerna inte hellre flyttade fram startlinjen 352 meter, för att på så vis upprätthålla distansen om exakt 26 miles, men detta förtäljer tyvärr inte historien.

Allt sedan dess är det distansen 42195 meter som har gällt vid maraton i Storbritannien, dock dröjde det nästan 20 år till innan resten av världen följde i landets fotspår vad det gällde denna standard. Numera kontrollmäts alla nya maratonbanor och kontrollmätning sker också regelbundet i de fall där samma bana används år efter år. Som en slutnotis ska det nämnas att den ursprungliga maratondistansen, det vill säga den mellan Marathon och Aten, beräknas ha varit drygt 35 km.