Löpning i värme

Löpning är en härlig sport som bjuder på många utmaningar, inte bara mentalt utan även fysiskt. Det är en utmaning att bygga upp en fysik som klarar långlopp, men det handlar inte bara om rätt muskler utan om att lära sig hantera olika förutsättningar. Många långa lopp går på sommaren och då gäller det att vara beredd på att det kan bli extra kämpigt om det är riktigt varmt. Därför är det viktigt att förbereda sig på att hantera värme i god tid innan, om man tränar för ett lopp som kommer att hållas när det kan bli varmt ute.

Att förbereda sig på värme

Om man ska ge sig ut och springa när det är över 25 grader, gäller det att lyssna till sin kropp och ta signaler som tyder på värmeslag på allvar. Att få värmeslag i kombination med vätskebrist är allvarligt och därför måste man vara medveten om hur kroppen reagerar vid hård fysisk ansträngning i värme. När det är varmt börjar kroppen att svettas för att hålla nere kroppstemperaturen, vilket gör att kroppen kyls ned genom att vatten avdunstar från huden. Vid hög värme börjar man svettas mycket tidigare och mycket mer, vilket gör att man tappar mycket vätska och salter.

Det finns forskning som har visat att det tar mellan sju och tio dagar att vänja sig vid att springa i värme. Detta kan löna sig rejält under ett halvmaraton eller maraton då det finns många minuter att vinna på att vara värmetålig. Är kroppen redan förberedd på hettan minskar risken för att drabbas av värmeslag. För att vänja sig bör man givetvis springa mycket i värmen, gärna med heltäckande kläder för att få upp värmen rejält. Om träningen skulle ske inomhus kan en värmefläkt användas för att öka temperaturen ytterligare. Att bara vistas i värme fungerar inte, utan man bör träna för att få ut effekten. Dock får man inte glömma att även dricka extra mycket under dessa pass, både för att få i sig vätska och för att vänja kroppen vid att få i sig mycket vätska under hård aktivitet.

Utrustning för löpare

Under ett lopp i solen krävs det lite extra eftertanke vad gäller utrustningen. Ett sportigt skal till mobilen är ett måste för löparen, det ser inte bara snyggt ut utan skyddar även telefonen mot svett. Många löpare gillar att springa med keps eftersom det skuggar, men man bör tänka på att mycket värme avges från huvudet vilket gör att man håller sig svalare utan keps. Eftersom solen ligger på är det viktigt att inte bränna sig och ett solskydd från till exempel Nivea skyddar huden. Tänk på att smörja in dig rejält om du springer i shorts och linne, eftersom stora delar av huden exponeras.