Barfotalöpning

För några år sedan när boken Born to run kom ut på svenska, var det många som började testa på barfotalöpning och allt oftare såg man de tighta ”tå-skorna” på löpare som även sprang på asfalt. Oavsett om det var en ”boom” eller inte, har det hållit i sig. Många pratar fortfarande varmt om barfotalöpning, både som ett första alternativ vid exempelvis maraton och som ett komplement till den vanliga löpträningen med skor. Men det är förstås en del att tänka över innan man plötsligt förlägger merparten av sin maratonträning utan skor.

[i]Fördelar kring barfotalöping[/i]

En av fördelarna med barfotalöpning är den mest uppenbara, den är naturlig. Vad som inte är naturligt är alltjämt det platta hårda underlaget vi springer på, ofta asfalt. De mest extrema förespråkarna för barfotalöpning menar att det är löpskorna som skadar oss. I en ofta citerad artikel som publicerades 2004 i British Journal of Sports Medicine lyfts det fram att 79 % av maratonlöpare under ett och samma år, haft överbelastningsskador trots användningen av skor.

Det kan handla om löparknä, av samma belastningsskada som vid artros höft eller hälsporre och så vidare. Tyvärr blir det lite förenklat att därav dra slutsatsen att det är skorna som orsakat problemen.

Lite tunt med vetenskap

Det kastas kvasi-vetenskaplig fakta från båda läger vad det gäller att använda skor eller springa barfota och faktum är att det är lite tunt med vetenskapliga bevis åt någotdera hållet. Självklart finns det mycket pengar att tjäna på att erbjuda nybörjaren alla möjliga avancerade skor och hävda att det är ett ”måste” när människan trots allt klarat sig galant utan skor under mycket lång tid. Men det kan även vara bekvämt med ett par stötdämpande skor, och kanske kan vi träna hårdare och mer frekvent på de hårda underlag vår omgivning ofta erbjuder oss idag. Som vanligt får man själv bestämma och det finns faktiskt ett mellanting att välja, med så kallade ”barfota-skor” eller minimalistiska löpskor.

Föds nakna

Många barfotaentusiaster framhåller att vi föds nakna så därför borde barfotalöpning vara det enda alternativet för löpning. Många andra menar dock att det liksom andra saker vi uppfunnit genom åren, exempelvis glasögon, kan löparskor hjälpa oss. Det som många ändå tycks vara överens om är att barfotalöpning hjälper till att bygga upp senorna och musklerna i foten, men det gäller att börja försiktigt om man är en ovan barfotalöpare. Skoföretagen har också lyssnat på de som vill ha ”mindre sko” och hälarna på löpskorna har överlag blivit lägre. ViIll man kan man börja med skor som har 4mm eller mindre fall från hälen fram till tårna. Den som vill prova barfotalöpning under sommaren kan komma igång stegvis man ska inte spontant slänga skorna och ge sig iväg på en långrunda utan tvärtom, ta det 100 meter i taget. Börjar du använda så kallade barfotaskor kan du lägga in ett ”barfota-pass” i din löpträning varje vecka och öka användningen enligt följande schema:

  • Första veckan: 5 – 10 minuter
  • Andra veckan: 10 – 15 minuter
  • Tredje veckan: 15 – 20 minuter
  • Fjärde veckan: 20 – 30 minuter

Därefter kan du öka med försiktighet.